Tartunnan ehkäisy on ensisijaisen tärkeää, jos immuunijärjestelmääsi on heikentynyt syöpä tai sen hoito. Talvi tuo uusia haasteita. Ulkona lyhyemmät päivät tarkoittavat vähemmän auringonvaloa, yksinumeroisia lämpötiloja ja alhaista kosteutta. Sisällä ei ole paljon parempi: suljetut ikkunat ja eristys pidättävät kuivan, ylikuumenneen ilman ja bakteerit talossa. Talvi voi sisällä tai ulkona aiheuttaa terveysongelmia syövästä selviytyneille.

Talvi on flunssakausi, ja näinä päivinä COVID ja hengitysteiden synsyyttivirus (RSV) ovat myös nousussa. Jos et ole vielä tehnyt niin, keskustele lääkärisi kanssa siitä, voivatko rokotukset tai tehosterokotteet hyötyä sinulle. Jos tilasi estää sinua saamasta rokotusta, varmista, että ympärilläsi olevat saavat rokotuksen. Muista puolustaa omaa terveyttäsi ja turvallisuuttasi. Jos ystävät tai perhe eivät voi hyvin, pyydä heitä lykkäämään vierailuaan! Tämä on erittäin tärkeää. Se, mikä saattaa olla heille ärsyttävää haistelua, voi olla sinulle melko vaarallista. Jos hoitajasi tai perheenjäsenesi sairastuu, ota yhteyttä lääkäriisi.

Ihosi on ensimmäinen puolustuslinjasi infektioita vastaan. Kylmä, kuiva talviilma saa ihon halkeilemaan, mikä päästää bakteerit sisään ja tekee sinusta alttiimman infektioille. On tärkeää pitää ihosi puhtaana ja kosteutettuna. Pese säännöllisesti, taputtele itsesi kuivaksi puhtailla pyyhkeillä ja pukeudu puhtaisiin vaatteisiin. Pese kätesi lämpimällä saippuavedellä vähintään 20 sekuntia kylpyhuoneen käytön, nenän puhalluksen, suun peittämisen jälkeen yskän aikana ja silloin, kun ne likaantuvat. Käsien desinfiointiaine on tehokas, kun kädet eivät ole näkyvästi likaiset. Hiero desinfiointiainetta molempien käsien koko pintaan, kunnes se kuivuu. Käsienpesu ja desinfiointiaineet voivat kuivattaa ihoa erittäin paljon, joten ole erityisen varovainen talvikuukausina.

Sillä, mitä syöt ja miten se valmistetaan, voi olla suuri vaikutus terveyteen. Muutamien yksinkertaisten elintarviketurvallisuusohjeiden noudattaminen voi auttaa pysymään terveenä ja välttämään ruokaperäisiä sairauksia, jolloin voit levätä ja toipua pitkien talvikuukausien aikana. Jos olet neutropeeninen (sinulla on hyvin alhainen valkosolujen määrä), muista noudattaa lääkärin tai sairaanhoitajan antamia ohjeita. Muista lisäksi: